1) ECHINACEEA (ECHINACEA PURPUREA) Tipul de planta: Planta perenă. Plantă ierboasă înrudită cu păpădia. Tulpina este dreaptă neramificată ajunge la cca 1 m; frunzele sunt înguste iar florile au petale roz. Este cunoscută din cele mai vechi timpuri de indienii din America de Nord, fiind considerată astăzi un puternic detoxifiant şi un antibiotic «vegetal» folosit acum în sistemele de tratamente naturiste. Indienii din America de Nord foloseau echinaceea pentru tratamentul muşcăturilor de şerpi, a febrei şi a rănilor care se vindecau încet. Este folosită toată planta incluzând frunzele, rădăcinile şi florile. Gustul plantei este amar. Recomandări: Extractul de echinaceea s-a dovedit folositor în lupta cu viruşi precum cei ai herpesului şi câţiva viruşi ai gripei. Sunt cunoscute efecte în tratamentul plăgilor purulente şi diferite infecţii ale pielii şi chiar psoriasis. Echinaceea este valoroasă în susţinerea sistemului imunitar la pacienţii de cancer, după chimioterapie. Se poate folosi şi în condiţii de stres care pot determina scăderea capacităţii de apărare a sistemului imunitar. PLIC CU 20 SEMINŢE - 6 RON + taxe poştale
2) BUSUIOC VERDE (OCIMUM BASILICUM) Originar din Asia, busuiocul este cultivat azi in aproape toate colturile lumii. Dintre mirodenii, busuiocul este, fara indoiala, una dintre cele mai apreciate plante, in special in bucataria italiana si cea thailandeza. Aroma sa inconfundabila, amestec de cuisoare, menta si lamai, face ca busuiocul sa dea mancarurilor in care este adaugat un plus de savoare. Asa si-a inceput busuiocul ,,cariera” in supe, sosuri, salate, paste, preparate cu carne si legume. Fie ca il culegeti din ghivece, fie din gradina, busuiocul va va multumi daca rupeti numai frunzele tinere. In felul acesta, planta traieste mai mult, iar frunzele vor creste ulterior si mai mari. Nu uitati, proaspat, busuiocul este maestrul incontestabil al ierburilor aromate! Daca doriti ca busuiocul sa-si pastreze aroma, culegeti-l inainte de a inflori. Busuiocul intareste sistemul imunitar, regleaza functiile glandelor endocrine si metabolismul celular, tonifiind intregul organism. Pulberea de busuioc are actiune energizanta si antidepresiva, inlaturand efectele surmenajului si echilibrand starea psihica si emotionala. Ceaiul de busuioc are efect calmant, antidepresiv, diuretic, expectorant si tonic – digestiv. Ceaiul de busuioc uscat este recomandat persoanelor ce sufera de migrene pe fond nervos, colici, gastrita si ulcer gastric, colita, bronsita, gripa sau probleme cardiovasculare. Siropul de busuioc este recomandat persoanelor care sufera de boli gastrice, renale, cardiovasculare, de depresie, surmenaj sau anemie. Tinctura de busuioc este recomandata in caz de depresie, migrena, imbatranire precoce, guturai, gastrita, colita si ulcer. PLIC CU 50 SEMINTE – 3 RON + taxe postale
3) BUSUIOC ROSU Este soiul de busuioc african blue - se distinge prin frunzele sale cu nervuri rosii. Are un gust usor camforat, potrivit pentru preparatele asiatice sau supe de pasare. PLIC CU 25 SEMINTE – 4 RON + taxe postale
4) CIMBRUL DE GRADINA (Satureja Hortensis) Cimbrul de gradina face parte din familia LABIATAE si este o cu totul alta specie decat cimbrul de cultura. Este o planta anuala, erbacee, cu aspect de tufa ramificata incepand de la baza, cu tulpina inalta de 30-70 cm. Frunzele sunt liniare sau liniar-lanceolate, cu varful ascutit, suprafata neteda, de culoare verde inchis. Florile sunt mici, delicate, asemanatoare celor de gura-leului, dispuse cate 2-5 la un loc, de culori diferite- violacee, alburii, lila sau albe punctuate cu rosu. Inflorirea este esalonata, incepand din iulie si pana in octombrie. Fructele sunt nucule, foarte mici si ovale, de culoare verde-cenusiu sau cafeniu inchis, aromate. Este putin pretentios fata de factorii de mediu si reuseste aproape pe toate tipurile de sol, preferand totusi terenurile cu expozitie sudica. Toate organele plantei contin uleiuri eterice ce le imprima o aroma puternica. Recoltarea se face la declansarea infloritului, manual, prin taierea plantelor de la suprafata solului, apoi se leaga in buchete si se usuca in locuri aerisite si uscate. In medicina populara romaneasca este un adevarat panaceu pentru digestie si pentru metabolism. Planta raspandeste un parfum piperat, agreabil, care atrage multe albine. Ca planta melifera, contribuie la obtinerea unei mieri cu un gust si o aroma aparte. Tulpinile uscate ale cimbrului de gradina, dupa ce s-au curatat de frunze, puse pe foc, in camin, emana o boare imbalsamata, care evoca in plina iarna, o poiana incinsa de soare. Pe vremuri era folosit in medicina considerandu-se bun pentru limpezirea vederii, imbunatatirea auzului, ameliorarea digestiei si se socotea ca “ii trezeste pe adormiti si-i insenina pe melancolici”, Calitatile sale il fac indispensabil pentru multe probleme de sanatate. PLIC CU 50 SEMINTE – 4 RON + taxe postale
5) CORIANDRU (Coriandrum sativum) Originar din Asia si Orient, coriandrul a fost valorificat si utilizat in bucatarie si medicina inca de pe vremea lui Hipocrate. Este o planta erbacee, anuala, de circa 60 cm inaltime. Florile sunt mici, de culoare albastru-deschis sau alb si grupate in inflorescente. Frunzele de la baza sunt nedivizate, spre deosebire de cele de la varf. Fructul este o achena. Prefera un climat calduros si mai degraba uscat decat umed. Pentru obtinerea semintelor, se planteaza primavara si dupa circa 3 luni acestea se culeg inainte sa cada, moment in care continutul in substante aromatice si terapeutice atinge nivelul maxim. Pentru frunze, coriandrul se cultiva vara. Coriandrul ca si condiment se refera de fapt la semintele aceste plante, numita stiintific Coriandrum sativum. Samanta de coriandru are 3-5 mm lungime si prin uscare capata o culoare alb murdar, olive sau bruna. Frunzele, cunoscute si sub denumirea generica de "cilantro" se utilizeaza in scop medicinal. Nota de varf a aromei de coriandru este o impletire de dulce, acrisor si picant, amintind oarecum de aroma cojilor de citrice. Semintele pot fi utilizate si maruntite, dar mai frecvent se recurge la macinarea acestora. Intrucat aroma integii plante se pierde relativ usor, pudra se pastreaza in recipiente bine inchise, de culoare inchisa si pastrate la intuneric, intr-un loc racoros. Frunzele se utilizeaza numai in stare proaspata sau congelata. Prin uscare frunzele isi pierd atat aroma cat si proprietatile terapeutice. Este o planta melifera, mierea de coriandru fiind deosebit de parfumata, cu multiple proprietati medicinale. Coriandrul este un condiment utilizat in bucatariile din intreaga lume. Englezii il folosesc la prepararea celebrei budinci negre iar italienii pentru obtinerea deliciosului dressing pentru mortadella. Mai este utilizat pentru aromatizarea prajiturilor sau unor sortimente de paine. Coriandrul are efect stimulativ al digestiei si sistemului nervos. Are proprietati purgative si de inlaturare a flatulentei. Contine substante antibacteriene si antifungice. In Asia este utilizat impotriva migrenelor, colicilor, conjuctivitelor, iar pasta de seminte este folosita in tratarea ulceratiilor cavitatii bucale. Efectul dezinfectant al componentelor din frunza impiedica infectarea ranilor deschise. Coriandrul ajuta la combaterea colicilor si problemelor digestive ale noilor nascuti. Este tonifiant general si afrodisiac, motiv pentru care este folosit in industria cosmetica si aromoterapie. PLIC CU 50 SEMINTE – 4 RON + taxe postale
6) FENICUL pentru seminte (FOENICULUM VULGARE) Feniculul este o planta perena, dar adeseori este cultivata in gradini ca planta anuala. Tulpinile ating inaltimi de 1,5-2 m. Aspectul lui este foarte asemanator cu al mararului, de care trebuie cultivat la distanta, deoarece prin polenizari incrucisate pot rezulta seminte cu aroma neplacuta. Inflorescentele mari, galbene, pot fi recoltate in luna iulie, inainte de a avea seminte. Uscate, apoi si maruntite, se folosesc la diferite amestecuri de condimente. Feniculul este un puternic carminativ, ajutand la indepartarea gazelor rezultate din fermentatia alimentelor in tubul digestiv. Ceaiul de seminte de fenicul se bea pentru inlaturarea flatulentei la copii. PLIC CU 50 SEMINTE – 4 RON + taxe postale
7) ANGHINARE (CYNARA SCOLYMUS) Anghinarea (Cynara scolymus) este o planta erbacee perenă aparţinând familiei compozitelor. Aceasta prezintă o tulpină dreaptă, ramificată pe care sunt prezente frunze mari şi spinoase de culoare verde-albicioasă pe dos. Florile sunt de culoare roşie-violacee, dispuse in capitule mari şi sunt invelite in solzi cărnoşi ce sunt comestibili. Provine din regiunea mediteraneană, fiind cultivată pentru solzii cărnoşi si receptaculii florali ce sunt comestibili. Ea creşte în toate zonele ţării, fiind mai des întâlnită în sud, la poalele pădurilor. Se recoltează întreaga plantă (iunie-septembrie), mai utilizate fiind frunzele cu o lungime cuprinsă între 30 şi 35 de cm. Utilizare: Poate fi utilizată în tratarea următoarelor boli: nefrite cronice, vărsături, enterite, fermentaţii intestinale, hemoroizi, angicolite, colestite, constipaţii, hipertensiune, hipercolesterolemie. Eficacitatea ei se datorează conţinutului bogat de cinarină, oxidanţi, polifenoli, flavone, insulină, săruri de potasiu şi magneziu. Aceste substanţe au o acţiune de excitare a secreţiei biliare, ajută la scăderea zahărului în sânge, regenerează celulele hepatice, e un bun colagog, se utilizează în cazul lipsei poftei de mâncare. Din punct de vedere terapeutic, frunzele de anghinare se caracaterizează prin efecte sigure asupra bolilor de ficat şi rinichi, având proprietatea de a mări secreţia biliară şi diureza, reglând în acelaşi timp procesul de formare a colesterolului. Paralel cu acest efect, ceaiul de anghiare are şi însuşirea de a diminua zahărul din sânge dând bune rezultate în unele forme de diabet. Acţiunea antidiabetică s-ar datora unei oxidaze. Ca diuretic, ceaiul din această plantă se recomandă în nefritele acute şi cronice, deoarece măreşte volumul de urină şi favorizează în acelaşi timp eliminarea ureei şi a substanţelor toxice ce se formează la nivelul ficatului şi rinichilor. Datorită eliminării de toxine, se observă efecte favorabile în tratamentul urticariilor şi a diferitelor forme de prurit (mâncărime). Bune rezultate dă ceaiul de anghinare şi în bolile tubului digestiv, manifestate prin constipaţie, vărsături, enterite, fermentaţii intestinale, colite, hemoroizi şi lipsa poftei de mâncare. PLIC CU 15 SEMINTE – 4 RON + taxe postale
8) PĂTRUNJELUL CREŢ (PETROSELINUM CRISPUM) Pătrunjelul creţ sau petroselinum crispum ) este o plantă bianuală. Se seamănă primăvara. În al doilea an de viaţă, creşte în înălţime, înfloreşte şi face seminţe. Este relativ usor de cultivat. Se cultivă doar pentru frunze, putând fi plantat şi în ghiveci.
Pătrunjelul, este una din cele mai cunoscute plante aromatice. Îl întâlnim în foarte multe mâncăruri, de la sosuri, la supe şi salate. Pe cât de gustos, pe atât de sănătos. Pătrunjelul însă îşi pătrează cel mai bine proprietăţile, doar în stare crudă. PLIC CU 50 SEMINTE – 3 RON + taxe postale
9) ŢELINĂ DE FRUNZĂ (Apium graveolens) Una dintre plantele principale cu rol revigorant si reglatoare ale activitatii endocrine este telina. Planta de cultura, aceasta este cunoscuta mai ales ca stimulent sexual. Dar telina este recomandata intr-o diversitate de boli. Cunoscuta de mii de ani, telina este la loc de frunte in medicina traditionala populara romaneasca. Fiind un reglator hormonal foarte bun este recomandata in dietele de curatare si dezintoxicare ale organismului. In alimentatia bolnavilor de cancer are un rol foarte important deoarece aceasta impiedica dezvoltarea tumorilor si ajuta la eliminarea lor. Telina este o planta pretioasa: de la ea se foloseste intreaga planta: frunze, flori, seminte si radacini. Aceasta leguma scade concentratia hormonilor cauzatori de stress (cortizol) din singe, scade nivelul colesterolului si, in plus, o dieta din care nu lipseste telina protejeaza stomacul de cancer. Aceeasi telina pe care noi, europenii, o folosim proaspat rasa sau in diverse mincaruri, orientalii o folosesc ca afrodisiac sub forma de infuzie din seminte sau suc proaspat de radacina amestecat in parti egale cu suc de rosii. Continutul de vitamine A, B, C, mineralele si metaloizii fac din telina nu numai un medicament ci si un aliment. Cel mai adesea telina se utilizeaza in: astenie, tuberculoza (demineralizare), boli hepatice cronice, diabet zaharat, cancer si degeraturi. Zeama sau decoctul de telina este cicatrizant si poate fi folosit in plagi, ulcere, cancere sub forma de comprese sau lotionari. Sau pentru ulceratiile gurii si anghine sub forma de spalaturi de gura. Semintele de telina au proprietati terapeutice mai puternice decit restul plantei. Acestea contin mult ulei volatil cu efect tonic general, imunostimulator. Sub forma de pulberi luata simplu pe stomacul gol, sau pusa in mincaruri aceste seminte sint folosite in tratarea batrinetii premnature, anorexiei, sterilitatii si racelii. Cartea ei de vizita nu s-a incheiat. Inca multe surprize mai ascunde aceasta planta. Poate cercetatorii ii vor descoperi toate virtutile in urmatorii ani. Frunzele de telina sunt folosite in principal la aromarea supelor si a ciorbelor dar si pentru sosuri excelente. La fel ca si patrunjelul, tarhonul, leusteanul si mararul, frunzele de telina se toaca marunt si se adauga in ciorba la ultimul clocot pentru a da ciorbei o aroma specifica, deosebita. Frunzele de telina, la fel ca si radacina sunt indicate in diete si regimuri pentru diverse boli, intrucat au un continut crescut de vitamine si minerale. PLIC CU 50 SEMINTE – 3 RON + taxe postale
10) TELINA DE RADACINA URIASA Telina de radacina (Apium graveolens var. rapaceum) face parte din familia Apiaceae si este originara din zona Marii Mediterane, de unde s-a extins in toate zonele cu climat favorabil. Este cunoscuta din antichitate, ca planta medicinala. Telina de radacina se cultiva pentru radacinile sale ingrosate, care au un continut ridicat de proteine, hidrati de carbon, vitaminele A, B, C, P, saruri minerale de Ca, Fe, P. Telina este recunoscuta prin proprietatile sale medicinale fiind diuretica si vermifuga. Este apreciata in afectiunile aparatului respirator, ale sistemului nervos si circulator. Telina de radacina este o planta bienala cu perioada lunga de vegetatie (180-200 zile). In primul an de cultura, formeaza o rozeta de frunze si radacina ingrosata. Formeaza in rozeta un numar mare de frunze, lung-petiolate, lucioase si glabre, de culoare verde-inchis, de 1-2 ori penat-sectate si aromate. Radacina ingrosata incepe sa se formeze cand plantele au 3-4 frunze, este de culoare alb-galbuie, frageda si suculenta. Daca recoltatul se intarzie, telina devine spongioasa. Greutatea medie a radacinii este de 500-600 g, uneori si mai mult. Planta formeaza si radacini secundare, care de obicei se indeparteaza pentru a stimula ingrosarea radacinii principale. In anul al doilea, se formeaza tulpina florifera, care are o înaltime de 80-100 cm, este foarte ramificata, goala in interior si striata. Florile sunt mici, alb-verzui, hermafrodite, pe tipul 5, grupate in inflorescente de tip umbela compusa. Inflorirea dureaza din iunie pana in august, esalonat, iar polenizarea este alogama. Fructul (denumit impropriu samanta) este foarte mic, cu 3-5 coaste de culoare cafenie, cu gust si miros caracteristic si isi pastreaza viabilitatea timp de 4-5 ani. PLIC CU 50 SEMINTE – 3 RON + taxe postale
11) ISOP (HYSSOPUS OFFICINALIS) Planta perena din familia mentee, isopul este un mic subarbust ce formeaza tufe foarte compacte, de 30-50 cm inaltime. Are rizom scurt si radacini verticale. Din rizomul multicapitat se dezvolta tulpini, ramificate de la nivelul solului, cu aspect tufos, care sunt lignificate la baza si ierboase la partea superioara. Frunzele persistente sunt opuse, alungit-lanceolate, intregi, lucioase, scurt petiolate pana la sesile, de culoare verde-masliniu inchis. Florile sunt de tip labiat cu un caliciu cilindric cu 5 dinti aproape egali. Infloreste in iunie-iulie impodobindu-se cu numeroase panase dense de spice, cu flori albastre-liliachii, rareori albe sau roz, dispuse in verticile, cate 7-9, la subsuoara frunzelor superioare. Fructele sunt nucule, grupate cate 4, care in contact cu apa devin mucilaginoase. Semintele sunt mici, cafenii, lucioase, oval-triunghiulare, cu o mica excrescenta albicioasa la varf si isi pastreaza facultatea germinativa 2-3 ani. Utilizare: In scopuri medicinale si culinare se foloseste planta cu varfurile inflorite recoltata de la 5-10 cm deasupra solului, evitandu-se tulpinile lignificate. Se usuca, fie natural, in straturi subtiri, aerisite, la umbra, fie artificial, la 35 grade celsius si se depoziteaza in pungi de hartie sau borcane inchise, la adapost de lumina, umezeala, pastrandu-si astfel proprietatile circa 12-18 luni. Frunzele de isop au un gust amarui, usor mentolat. Planta uscata este mai putin aromata decat cea proaspata. PLIC CU 50 SEMINTE – 4 RON + taxe postale
12) MĂTĂCIUNE (Dracocephalum moldavica) Mataciunea este o erbacee aromatica, originara din Siberia. Are frunze lanceolate, florile fiind albastre sau albe. Aceste flori sunt bogate în nectar si, de aceea, mataciunea este o foarte buna planta melifera. Apartine familiei labiatelor. În mod obisnuit, mataciunea este cultivata ca planta ornamentala. Pentru nevoi medicinale se recolteaza partile aeriene ale plantei, mai ales vârfurile tinere, înflorite. Preparatul principal este infuzia. Din frunze se prepara apa de melisa. Utilizare: Preparatele de mataciune actioneaza, în principal, pentru reglarea activitatii în tractul gastro-intestinal, potolind durerile abdominale. Contribuie, de asemenea, la buna functionare a bilei si echilibreaza activitatea ficatului. Cu preparatele de mataciune s-au obtinut rezultate pozitive si în tratarea spasmelor muschilor netezi si chiar ale organelor interne. Preparatele de mataciune se manifesta si ca agent antiseptic. PLIC CU 50 SEMINTE – 4 RON + taxe postale
13) SIMINICHIE - Senna (Cassia angustifolia, Cassia Senna) Planta erbacee originara si raspandita in tarile tropicale, Africa si tarile arabe; Senna Cassia este cultivata in Egipt, Sudan, iar Cassia angustifolia in India, Pakistan. In scop terapeutic se recolteaza pastaile cu fructe si frunzele. Utilizare: Senna este un purgativ puternic utilizat in tratarea constipatiei si care actioneaz aprin stimularea peristaltismului intestinal. Este important faptul ca o constipatie este rezultatul unei alte afectiuni si nu cauza initiala. Mod de administrare: macerat, tincture Senna este de obicei combinata cu plante aromatice: cardamom, ghimbir, menta,fenicul, pentru a creste actiunea sa. PLIC CU 50 SEMINTE – 4 RON + taxe postale
14) MĂGHIRAN (Majorana hortensia) Originar din Asia Mica, desi prefera climatul cald este cultivat si in centrul si estul Europei. Datorita aromei particulare este un condiment apreciat atat in bucataria europeana, mediteraneana cat si asiatica; a fost folosita din cele mai vechi timpuri la asezonarea diverselor mancaruri, in zonele natale la aromarea carnii sau a painii sau prepararea dierselor amestecuri de condimente. In medicina traditionala chineza era renumit pentru reglarea temperatiurii corpului, fiind folosit in timpul verilor toride iar in Grecia Antica sportivii se ungeau pe corp cu ulei de maghiran Se folosesc toate partile plantei, fiind extrem de aromate intr-o combinatie subtila de pin, citrice, oregano. Maghiranul este o planta perena cu tulpini inalte, patrate, de culoare rosiatica. Frunzele sunt ovale, de culoare verde inchisa si cu nervuri puternic reliefate. Atat frunzele cat si tulpinile sunt dotate cu glande. Florile sunt mici, de culoare lila, grupate in ciorchini desi. Fructul consta in patru boabe. Toate partile constituente ale maghiranului sunt puternic aromate. Frunzele de maghiran se utilizeaza proaspete sau uscate. Se comercializeaza si sub forma de pudra, de culoare galbuie, obtinuta prin macinarea fina a frunzelor uscate. Maghiranul este foarte aromat si are un gust usor amarui. Aroma este diferita de cea a rudei sale botanice, oregano. Maghiranul se poate creste usor in curte, asa ca frunzele proaspete nu sunt greu de procurat. PLIC CU 50 SEMINTE – 4 RON + taxe postale
15) TARHONUL ( Artemisia dracunculus) Este o planta adusa in trecut la noi in tara din nordul indepartat al Asiei, de catre popoarele slave. Frunzele sale, datorita continutului de 1% uleiuri eterice, sunt foarte aromate iar gustul lor este usor amarui, amintind de anason. Ele se folosesc atat in bucatarie pentru condimentarea ciorbelor si fripturilor dar si in farmacia naturista, unde sunt utilizate indeosebi in tratarea unor afectiuni ale rinichilor, ficatului si stomacului. Tarhonul se prezinta sub forma unei tufe de 60-100 cm inaltime, cu o tulpina bine ramificate pe care se gasesc frunze lungi, lanceolate. Florile tarhonului sunt galbene spre violaceu si sunt dispuse in inflorescente globuloase. Cateva frunze proaspete de tarhon mestecate dimineata, pe stomacul gol, va protejeaza dintii impotriva cariilor, va intaresc gingiile. Inghitite apoi, frunzele sunt un leac impotriva anorexiei si va stimuleaza pofta de mancare. PLIC CU 50 SEMINTE – 4 RON + taxe postale
16) RUCOLA (Eruca sativa) - STOC EPUIZAT Este o planta anuala comestibila, originara din zona mediteraneana. Face parte din familia Brassicaceae/Cruciferae (impreuna cu mustarul, varza, ridichea), iar la noi in tara mai este cunoscuta si sub numele de Voinicica. Frunzele de rucola sunt adanc lobate, cu 4 pana la 10 lobi laterali si un lob terminal. Acestea contin uleiuri de mustar si vitamina C, iar ca aspect sunt asemenatoare cu cele de papadie. Rucola creste rapid, putand atinge inaltimi de pana la 100 cm. La maturitate, rucola dezvolta tulpini inalte si subtiri in varful carora apar flori alb-galbui, brazdate de nervuri de culoare violet. Lasate sa se maturizeze, florile vor produce fructe in forma de teaca alungita (12-35 mm lungime), in interiorul carora se afla semintele. Semintele de rucola pot fi folosite ca si condiment. Frunzele de rucola au o aroma puternica, taria acestora crescand odata cu varsta. Aroma poate fi descrisa ca fiind asemenatoare nucii, cu un usor gust iute-amarui. PLIC CU 50 SEMINTE – 4 RON + taxe postale
17) ROINITA (Melissa officinalis) Este una din cele mai folosite plante medicinale din lume (germanii au un cult pentru ea). Zeci de studii facute pe tot mapamondul pun in evidenta extraordinara ei valoare terapeutica, cu efecte multiple, atat ca remediu simplu cat si combinat. E o planta inalta de aproape un metru, cu flori albe-liliachii si cu frunzele de un verde deschis. Dar ceea ce o distinge printre suratele ei din natura e mireasma pe care o raspandeste si care seamana cu lamaia. Probabil cea mai importanta categorie de efecte a roinitei este cea asupra sistemului nervos. In doze mici si luata ocazional, roinita este un excelent calmant nervos, fiind recomandata contra durerilor de cap, care apar pe fond de stres si de suprasolicitare, contra insomniei, contra tulburarilor digestive care apar pe fond nervos. Roinita este si un excelent remediu pe termen lung contra Alzheimerului (reduce starea de agitatie si imbunatateste memoria), contra tulburarilor de memorie post-traumatice, precum si contra tulburarilor de memorie produse de problemele vasculare cerebrale. PLIC CU 30 SEMINTE – 5 RON + taxe postale
18) OREGANO (Origanum vulgare) Oregano este o mirodenie care iubeşte soarele şi îşi intensifică aroma sub acţiunea lui. Poate fi cultivat, în grădină sau ghiveci, în toate zonele temperate. Este un arbust ierbos, cu multe frunze, creşte până la 60 de centimetri înălţime. Are multe frunze oval acuţite de 12-25 milimetri. Gustul de oregano este înţepător, uşor dulce şi plăcut proaspăt. Are un miros intens. Condiment clasic al sosurilor de paste şi pizza, deci foarte utilizat în bucătăria italiană, oregano este totodată o prezenţă plăcut obsedantă a bucătăriei greceşti unde îl întâlnim de la salata grecească la preparate din peşte. Bucătăria franceză, în special cea provensală, îl foloseşte în amestecuri tipic de ierburi. Oregano se asociază bine cu mâncărurile de legume pregătite din dovlecei, zucchini, ardei graşi şi cartofi, dar şi cu fripturile de porc, vită şi miel. Iubitor al altor ierburi, cum sunt rozmarinul, cimbrul şi busuiocul, oregano este un condiment aromatic care se adaugă la sfârşitul preparării mâncării pentru a-şi degaja pe deplin aroma. Se foloseşte proaspăt (în special în salate şi cărnuri uşoare) sau uscat. PLIC CU 50 SEMINTE – 4 RON + taxe postale
19) ECHINACEEA ALBA Denumire ştiinţifică: Echinacea purpurea Tipul de planta: Planta perenă. Plantă ierboasă înrudită cu păpădia. Tulpina este dreaptă neramificată ajunge la cca 1 m; frunzele sunt înguste iar florile au petale roz. Este cunoscută din cele mai vechi timpuri de indienii din America de Nord, fiind considerată astăzi un puternic detoxifiant şi un antibiotic «vegetal» folosit acum în sistemele de tratamente naturiste. Indienii din America de Nord foloseau echinaceea pentru tratamentul muşcăturilor de şerpi, a febrei şi a rănilor care se vindecau încet. Este folosită toată planta incluzând frunzele, rădăcinile şi florile. Gustul plantei este amar. Recomandări: Extractul de echinaceea s-a dovedit folositor în lupta cu viruşi precum cei ai herpesului şi câţiva viruşi ai gripei. Sunt cunoscute efecte în tratamentul plăgilor purulente şi diferite infecţii ale pielii şi chiar psoriasis. Echinaceea este valoroasă în susţinerea sistemului imunitar la pacienţii de cancer, după chimioterapie. Se poate folosi şi în condiţii de stres care pot determina scăderea capacităţii de apărare a sistemului imunitar. PLIC CU 20 SEMINŢE - 6 RON + taxe poştale
20)VALERIANA (VALERIANA OFFICINALIS) Valeriana Officinalis este cea mai folosita planta medicinala din lume. Anual, pe glob sunt consumate peste trei sute de mii de tone. Efectele sale terapeutice foarte puternice sunt recunoscute chiar si de catre cei mai inversunati adversari ai terapiilor naturale. Utilizarea valerianei are o traditie de peste patru mii de ani, fiind considerata o planta de referinta, atat in Europa, cat si in Asia. Investita si cu insusiri magice de traditia populara, in ultimele patru decenii i-au fost dedicate sute si sute de studii medicale, care toate atesta acelasi lucru: valeriana este una dintre cele mai eficiente remedii in tratarea tulburarilor emotionale, precum si a bolilor fizice asociate lor. O problema de extrema actualitate in vremurile noastre, care stau sub semnul tensiunii si-al stresului. Descrierea plantei Se mai numeste popular si odolean sau gusa porumbelului. Este o planta ierboasa, inalta de un metru - un metru si jumatate, care creste spontan, in locurile umede, cu pamant afanat, din zonele de deal si de munte. Are florile de un roz palid, cu un miros slab-dulceag, la fel ca si frunzele. Radacina este puternica si bine dezvoltata (in ea sunt depozitate peste iarna substantele de rezerva), avand si ea un miros specific: dulceag-intepator si destul de neplacut, usor emetic (vomitiv). Radacina se recolteaza la sfarsitul lui septembrie, inceputul lui octombrie. Se dezgroapa cu cazmaua, apoi se spala in curent de apa rece, se despica pe lungime in patru si se intinde la uscat, in locuri bine ventilate si lipsite de umiditate. Cand radacinile devin casante si se rup cu un pocnet sec, procesul de uscare s-a incheiat si planta se depoziteaza in saculeti de hartie, in locuri uscate, intunecoase si reci. Pentru terapie nu sunt nici pe departe suficiente cantitatile din flora spontana, unde creste izolat, fiind destul de rara, motiv pentru care se cultiva pe suprafete mari, inclusiv la noi in tara, unde valeriana se gaseste in magazinele Plafar sub forma de ceai sau tincturi. PERIOADE DE SEMANAT SI INFLORIT - Semanat direct : MARTIE - MAI - Inflorit : APR - IUN Tratamente cu valeriana se recomanda pentru: insomnie, crampe musculare, gastrite, spasme gastrointestinale, adjuvant in sindromul premenstrual, crampe in timpul menstrelor, aritmie cardiaca, ischemie cardiaca, anghina pectorala, anxietate, depresie, adjuvant in sindromul colonului iritabil. PLIC CU 20 SEMINTE – 6 RON + taxe postale
21) STEVIA DULCE sau STEVIA REBAUDIANA BERTONI Stevia - Stevia rebaudiana- este o specie de plante aromatice, ce creste spontan in zona subtropicala si tropicala a Americi de Sud si Americi Centrale. Stevia rebaudiana Bertoni, este larg cultivate pentru frunzele ei foarte dulci. Stevia este o planta mult mai dulce decat zaharul, care are capacitatea de a regla nivelul zaharului in sange (glicemia), de a infrana pofta de dulciuri si a tempera senzatia acuta de foame, fiind eficienta pentru cei care sufera de diabet sau hipoglicemie. Stevia este excelenta pentru stimularea energiei mentale si fizice si poate chiar opri bacteriile care determina cariile dentare. Mai presus de toate, stevia nu contine calorii. Toate aceste calitati sunt sustinute de cercetari de laborator si de studii clinice demne de incredere. Stevia contine substante dulci (glicozide) care nu sunt metabolizate de organismul uman, fiind astfel eliminate fara ca vreo calorie sa fie absorbita. In afara de glicozide, stevia mai contine si proteine, fibre, carbohidrati, fosfor, zinc, calciu, potasiu, magneziu si vitaminele A si C. Este un aliment vegetal cu o impresionanata reputatie de vindecator pentru organism. Nu numai ca nu mareste nivelul zaharului din sange, ba chiar determina scaderea acestuia daca este prea mare. Sper deosebire de zahar, nu favorizeaza inmultirea bacteriilor nesanatoase si a ciupercilor, care pot infecta organismul cauzand probleme serioase. Stevia scade pofta de dulciuri, echilibrand nivelul zaharului din sange si evitand oscilatiile hipoglicemiei. Astfel, stevia poate micsora dorinta de a consuma alimente grase si poate controla apetitul. Unii oameni au descoperit ca pofta lor de mancare scade daca iau drajeuri din stevia cu 15-20 de minute inainte de masa. Pentru majoritatea oamenilor, devine o prioritate utilizarea unor alternative la zahar. Zaharina ca inlocuitor de zahar a fost deja interzisa in unele tari si prin urmare o alternativa interesanta la zahar sau zaharina a devenit stevia. Astfel o lingurita de pulbere rafinata de Stevie are capacitatea de indulcire cat are o cana de zahar. Stevia nu este o noua descoperire, deoarece a fost utilizata de catre indienii din Paraguay pentru medicamente si ca indulcitor timp de 1500 de ani, iar pe cara larga, este utilazat in Japonia de peste 20 de ani. Cu toata ca este o planta subtropicala perena, poate fi cultivata foarte bine si in gradina. Stevia este o planta care controleaza daunatorii din gradina, si drept urmare se utilizeaza, ca biopreparat la tratarea culturilor ecologice. Pentru indulcire se poate folosi sub forma de frunze intregi, frunze uscate, pulberea, sau sub forma lichida. Planta formează tufă bogată, înaltă de 30-40 cm, iubeşte locurile însorite, pământul fertil, bine drenat. Florile mici, albe se deschid vara. Conţinutul de zahăr este cel mai ridicat înaintea înfloririi. Nu este rezistent la ger, iernează în locuri luminoase, ferite de ger. Cu toata ca este o planta subtropicala perena, poate fi cultivata foarte bine si in gradina. Semintele se acopera doar cu un strat subtire de pamant, se apasa usor si se tine umed. La temperatura sub 10 °C duceti planta in casa. Sol: pamant de gradina la soare Perioada de germinare: 12 - 30 zile Temperatura de germinare: 18 - 22 °C Recoltare: Iunie - Octombrie sau tot timpul anului in casa PLIC CU 10 SEMINTE – 6 RON + taxe postale
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.